Prečo blog o investovaní?

Tento blog vznikol so zámerom zdieľať moje osobné skúsenosti s investovaním a informácie o tom ako jednoducho ochrániť a zhodnocovať ťažko zarobené peniaze. Je to môj spôsob ako posunúť ďalej to čo som sa naučil o investovaní a uľahčiť tak ľuďom niečo čo mne trvalo niekoľko mesiacov, rokov.

Zložitosť investovania

Jedným z hlavných faktorov ktorý ľudí odrádza od investovania je fakt, že je to zložité a preto je ľahšie zveriť svoje financie „odborníkom“. Pokúsim sa tento mýtus vyvrátiť a dokázať, že investovanie môže byť jednoduchšie ako používanie Instagramu a zaberie mesačne menej času ako prečítanie jedného článku na obľúbenom spravodajskom portáli. Určite to zvládne ktokoľvek bez odborného finančného vzdelania.
Vedeli ste, že ak máte zriadený napr. 2.dôchodkový pilier už vlastne investujete?

Investovanie je len pre bohatých alebo vyvolených

Ďalší mýtus o investovaní je, že na to aby ste mohli investovať potrebujete veľa peňazí alebo informácie, ku ktorým majú prístup len ľudia na Wall Street. Pritom opak je pravdou, investovať môžete kľudne už od 1 EUR a to z pohodlia obývačky alebo na záchode. Štatisticky máte pri tom predpoklad väčšieho zárobku ako 90% aktívne riadených podielových fondov dostupných v banke alebo prostredníctvom finančných sprostredkovateľov.

Informácie o investovaní

V ideálnom prípade by tento blog nebol vôbec potrebný, lebo všetky informácie v ňom by boli verejne známe a jasné každému. Školstvo by poskytovalo kvalitné finančné vzdelanie a dobrá finančná gramotnosť by bol úplný štandard, finanční poradcovia by svojim klientom ponúkali vždy to najvýhodnejšie riešenie alebo produkt (nie na základe ich provízie) a banka by bola dôveryhodná inštitúcia, ktorá by sa nesnažila svojim klientom predať čo najviac produktov s cieľom zarobiť na širokej škále poplatkov, ale ponúkala výhodné riešenie ako klientovi uchovať a zhodnocovať peniaze.
Keďže však o tom presvedčený nie som, rozhodol som sa jednoduchým a vstrebateľným spôsobom zdieľať informácie o tom ako sa dajú peniaze zhodnocovať jednoducho a oveľa efektívnejšie ako cez mnohé populárne bankové alebo iné finančné produkty ponúkané takzvanými odborníkmi na financie.

Treba si totiž uvedomiť jednu podstatnú vec, a to že bankári, aj finanční sprostredkovatelia a poradcovia sú predajcovia finančných produktov ktorí sú závislí od predaja produktov ktoré ponúkajú a nie od výsledkov klienta, teda dochádza k evidentnému konfliktu záujmov. Aj keď sa nájde zopár čestných výnimiek, veľakrát finančný sprostredkovateľ sám predávanému produktu dostatočne nerozumie a je presvedčený o jeho výhodnosti, keďže väčšina času investovaná firmou do jeho zaškolenia je venovaná technikám predaja (a vymývaním mozgu o možnosti zárobku, kariérneho rastu, zhodnotenia majetku, atď) – nie finančnému vzdelaniu. Tým nechcem tvrdiť, že všetko čo títo „odborníci na financie“ ponúkajú musí byť automaticky nevýhodné, avšak treba k ich ponukám tak ako ku akýmkoľvek iným informáciám pristupovať kriticky a informácie si radšej overiť prostredníctvom ďalších nezávislých zdrojov.

Taktiež je potrebné povedať, že informácie dostupné na Internete nemusia byť vždy nezávislé a je potrebné si stále overiť kto dané informácie poskytuje. V poslednej dobe vyniklo viacero zaujímavých a kvalitných blogov o financiách čo je veľmi dobré, nie všetky z nich sú však naozaj nezávislé a po chvíľke čítania zistíte za koho autor kope.

Cieľom tohto blogu je teda poskytnúť nezávislé informácie o investovaní a možnostiach zhodnotenia majetku, v záujme tohto blogu nie je odporúčať žiaden produkt za účelom provízie alebo iného zisku, ak je však možnosť získať pri niečom takzvaný referral bonus (benefit získa aj ten čo odporúča, aj ten čo ho využije) dopredu na túto možnosť upozorním.

Zodpovedné investovanie

V neposlednom rade chcem v súlade s mojim presvedčením šíriť aj osvetu zodpovednému investovaniu, ktoré narastá čoraz viac na popularite. Ide o investovanie ktoré neberie do úvahy len výnosy, ale aj faktor zodpovednosti a udržateľnosti, takzvané ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance).